Ster-2021-Herbert-Huizer-107
Ster van Zwolle

Ster van Zwolle

Ook 2023 begint met de Ster van Zwolle

Een roerig Zwols wielerjaar loopt op z’n einde. We sprinten richting de finish. Maar we hebben iets om samen naar uit te kijken! Op zaterdag 4 maart 2023 is de Ster van Zwolle niet alleen de openingswedstrijd van de Holland Cup, maar ook van het gehele Nederlandse wegseizoen. Het is de stip aan de horizon waar de blik van zoveel coureurs op gericht is. De motivatie om in de winter de training te hervatten, ook als het buiten nog koud en nat is. De plek waar de ambities voor het nieuwe seizoen in de verf gezet kunnen worden en de spotlights op de uitblinkers gericht zijn. Win je de Ster van Zwolle? Dan ben je een wielerster in wording.

In een ver verleden waren het Cees Priem, Gerrie van Gerwen en Frits Pirard die hun visitekaartje afgaven en een profcontract verdienden. Maar ook in het huidige profpeloton zijn ze te vinden: de winnaars van de Ster van Zwolle. Wat te denken van Parijs-Roubaix-winnaar Dylan van Baarle (Jumbo-Visma), Elmar Reinders (BikeExchange-Jayco), Europees kampioen Fabio Jakobsen (Soudal-QuickStep) en David Dekker (Arkéa-Samsic). Allemaal renners die in recente jaren als winnaar over de Ceintuurbaan kwamen. En altijd riepen ze zich dit seizoen écht als profwaardig te willen etaleren, en dat direct vanaf het begin van het jaar. Missie geslaagd. Een blije winnaar, een blije organisatie.

De Ster van Zwolle staat voor een strijd tegen de elementen. Als de beschutting van het Grote Kerkplein en de buitenwijken van Zwolle wordt verlaten, giert de wind vaak over de open vlakten als de Molen van Windesheim en plaatsen als Heino en Raalte opdoemen. Soms ligt het peloton er al in stukken, vaak probeert een dappere kopgroep het richting de Lemelerberg. Om de wedstrijd te openen voor de kopman, soms ook dromend dat de vlucht stand houdt, maar ook met het oog op de bergpunten en de Fedor den Hertog Trofee voor de strijdlust. Het is in het peloton dan vaak nog even de krachten sparen, nog flink ingepakt als dat nodig is. De bevoorrading geeft een kans nog wat energie te tanken. Als na twee uur koersen Nieuwleusen op de borden komt te staan wordt het onrustig. En de Lichtmis is het baken dat er van voren moet worden gereden. De dijken wachten! Langs Hasselt, Genemuiden, Kampereiland en daarna na Kampen langs Zalk.  Ganzen in V-formatie, schaatsers rijden zij aan zij met de renners. Dan de finale, lange rechte wegen in de stad, waarin de vluchters soms stand houden of het peloton soms meedogenloos blijkt. Een aanvaller of een sprinter, wie wint er op de Ceintuurbaan?

Eén ding is zeker: er is altijd gestreden voor de winst in de Ster van Zwolle. Een zege die betekenis heeft voor de rest van het seizoen en nog langer dan een wielercarrière blijft staan.

We wensen iedereen fijne en sportieve feestdagen en een goed uiteinde! En natuurlijk tot in het nieuwe jaar! Want… de Ster is niet ver!

(Foto: Herbert Huizer – 2021)