Foto: Herbert Huizer - 2021
Ster van Zwolle

Ster van Zwolle

Ster van Zwolle wordt race tegen de klok voor Marsman

In de vorige editie stond Tim Marsman als winnaar van de Fedor den Hertog Trofee op het podium, nadat hij door de jury tot meest aanvalslustige renner werd gekozen. Nu is zijn start in de Ster van Zwolle nog onzeker, nadat hij bij een MTB-ritje zijn rechterschouderblad brak. Wel gaat de renner uit Hattem er alles aan doen om met zijn team Metec-Solarwatt aan de start te staan van zijn thuiskoers. ‘’Als ik start, wil ik echt een rol kunnen spelen in de finale. Daar werk ik momenteel hard voor.’’

Marsman was nog maar 21 jaar toen hij in het seizoen 2022 een rit wist te winnen in de Tour de Normandie en podiumplaatsen wist te realiseren in de Flanders Tomorrow Tour (tweede) en de Tour of South Bohemia (derde). Hij werd geselecteerd voor het EK wielrennen en was vijfde op het Nederlands Kampioenschap tijdrijden voor beloften. Niet voor niets waren er contacten met een profteam in de loop van dat vorige seizoen. ‘’Maar door het niet doorgaan van de ploeg B & B Hotels werd die plek, waar ik voor in de race was, ingevuld met een coureur die voor B & B zou gaan rijden. Jammer, maar het geeft wel aan dat ik er dicht bij zat vorig jaar en hopelijk kan ik me het komende jaar opnieuw in de kijker rijden.’’ Er was ook contact met de ploeg van Bas Tietema, maar Marsman koos voor een langer verblijf bij Metec-Solarwatt.  ‘’Ik weet wat ik hier heb en krijg veel vertrouwen van de ploegleiding. Bovendien is het programma van heel hoog niveau. Als ik me ergens opnieuw kan tonen, is het bij deze ploeg.’’

Rol spelen in finale

Met veel ambitie keek Marsman uit naar het nieuwe wielerjaar. Maar de aanloop was niet bepaald ideaal. ‘’Eerst kreeg ik begin december COVID-19 en daardoor stond ik eigenlijk twee weken stil. Toen ik weer kon fietsen, viel ik op mijn rechterschouder bij een trainingsrit met de ploeg op de  mountainbike. Met als resultaat een gebroken schouderblad. Dat betekende eigenlijk weer een tijdje niets doen. Vanaf nieuwjaarsdag mag ik weer op de Tacx fietsen en ik hoop volgende week weer op de fiets te mogen klimmen voor mijn buitentrainingen.’’ Deelname aan de Ster van Zwolle wordt kortom een race tegen de klok. ‘’Absoluut. Maar ik ben wel heel gemotiveerd om het te halen. De Ster van Zwolle is dé wielerkoers die het dichts bij mijn huis in Hattem komt en een wedstrijd waar ik als jonge renner altijd al naar ging kijken. Als het even kon ging ik die dag afsteken op de fiets en zo de koers volgen. De ploeg heeft laten weten dat ik mag starten als ik goed mee kom op het trainingskamp in februari. Maar als ik start, wil ik echt een rol spelen in de finale. Ik ga geen andere gemotiveerde renner uit de ploeg houden omdat ik perse dicht bij huis wil rijden. Maar het allerliefst sta ik in goeden doen aan het vertrek. Daar werk ik momenteel hard voor.’’

Hopen op selectieve Ster

Eind 2021 stond hij als winnaar van de Fedor den Hertog Trofee op het podium van de vorige editie van de Ster van Zwolle. In de sprint om de zege was er geen kans geweest om op het ereschavot te klimmen. ‘’Nee, een Ster moet voor mij wel echt selectief zijn. Met veel wind en dus waaiers en een beetje regen mag ook nog wel. Ga ik met sprinters naar de meet, dan wordt het een lastig verhaal voor me.’’ Maar het zou de ideale opmaat voor een voorseizoen met ambities kunnen zijn. ‘’Het is nu even een beetje afwachten hoe het allemaal verloopt, maar ik hoop mijn eerste echte piek in Olympia’s Tour later in maart te leggen. Die wedstrijd heeft weer een mooi rittenschema en een sterk deelnemersveld en daar zou ik graag een rol van betekenis spelen. Een tweede piek ligt bij de Nederlandse kampioenschappen. Daar hoop ik mezelf opnieuw te laten zien.’’  Ambities genoeg bij de uitblinker van de Ster 2021.

Foto: Herbert Huizer – 2021