klein
Ster van Zwolle

Ster van Zwolle

Recordhouder Dries Klein wil opnieuw Ster winnen

Hij won zelf de Ster van Zwolle in 1981, 1983 en 1985 en is met die drie zeges nog altijd recordhouder in de nationale openingsklassieker. Sinds vorig jaar is Dries Klein (63) verbonden aan het VolkerWessels Cycling Team waar hij in november de rol van teammanager overnam. Hij hoopt natuurlijk dat zijn team opnieuw kan winnen in de Ster en dat mag zeker ook Coen Vermeltfoort of Bert-Jan Lindeman zijn, die met een derde zege zijn record kunnen evenaren. ‘’Ik heb ze graag naast me staan op de erelijst met drie overwinningen. Daar heb ik geen enkel probleem mee.’’

Er zijn al wat jaren gepasseerd sinds die laatste zege van Klein in de Ster van Zwolle, maar toch is ook veel hetzelfde gebleven. ‘’Destijds was mijn ploeg – eerst Gazelle en later Concorde – er altijd op gebrand om er direct te staan. De Ster van Zwolle brengt altijd nog iets meer publiciteit op dan een andere klassieker en als ploeg haal je de druk ook een beetje van de ketel door direct te winnen.’’ Klein was destijds in de winter fanatiek bezig om er op het juiste moment te staan. ‘’We gingen eerst langlaufen met de ploeg en later aan de Catalaanse kust kilometers maken. Een week voor die tijd terug naar Nederland en dan zorgen dat je er stond. Ik moest het als renner hebben van koersen als de Ster. Regen, wind, waaiers, dan was ik in mijn element.’’

‘Weet wat je kunt verwachten’

Hij haalt de manieren waarop hij de Ster van Zwolle destijds won moeiteloos terug. De eerste keer reden we met een man of tien naar de streep en won ik in de sprint. Bij de tweede overwinning hadden Bert Wekema al eens eerder weg gereden. Achter Kampen deden we dat opnieuw en toen sloot Lucien Gudde aan. In de sprint was ik opnieuw de sterkste. Bij de laatste keer won ik in de massasprint. Er stond geen wind, wat dat betreft is de Ster altijd goed te voorspellen. Staat er wel wind dan weet je precies waar je van voren moet zitten en ook vaak wel wie je kunt verwachten. Afgezien van een nieuwe finale en aankomstlocatie is dat nog zo.’’

Uitgevlogen bij KLM

Klein was na zijn loopbaan een carrière lang werkzaam bij KLM. ‘’ Daar heb ik veel functies gehad, ik heb voor het bedrijf onder meer in Zwitserland en Kenia gezeten. Op het laatst was ik vice-president van de afdeling Sales van de Benelux. Het waren banen die weinig andere zaken toelieten naast de sport. Ik was vaak al blij als ik op zondag nog even aan mijn eigen fietsritje toekwam. Maar toen ik gebruik had gemaakt van een vrijwillige vertrekregeling heb ik Allard Engels eens gebeld die ik nog kende van mijn eigen fietsloopbaan. Of ik iets bij zijn team kon doen. Uiteindelijk kon ik de rol van Dinand van den Berg overnemen als teammanager. Die deed dat naast zijn baan. Ik kan me hier nu helemaal op richten. Het doel is om hier een ploeg van te maken die op stabiel hoog niveau blijft presteren. Als continentaal team kunnen we een heel mooi programma rijden, het is de bedoeling om de ploeg op niveau te houden. Een goede balans qua leeftijd en ook qua terrein waar ze goed renderen. We hebben er nu bijvoorbeeld een aantal jongens bijgenomen die in de heuvels goed voor de dag komen. Na het vertrek van Maikel Zijlaard en Bart Lemmen naar pro continentaal niveau en Roel van Sintmaartensdijk naar het opleidingsteam van Intermarché -Wanty was het zaak de ploeg weer aan te vullen. Dat is goed gelukt.’’

‘Coen en ik lijken als renner op elkaar’

Klein is in zijn team zeker niet de enige die de Ster van Zwolle won. Bert-Jan Lindeman heeft de wedstrijd op zijn palmares staan, Coen Vermeltfoort won twee keer. Zij kunnen het record van zijn teammanager zelfs evenaren. ‘’Dat zou ik mooi vinden, sowieso als er iemand van de ploeg wint. Ik denk dat Coen en ik als renner op elkaar lijken, hij is misschien nog wat completer. Maar hij kan in de sprint winnen maar ook door weg te rijden, dat had ik ook. Hij is zeker een troef op zaterdag 4 maart. En als hij wint, sta ik te juichen. Ik heb hem graag naast me staan op de erelijst met drie overwinningen. Daar heb ik geen enkel probleem mee.’’