Tietema
Ster van Zwolle

Ster van Zwolle

Bas Tietema wil Ster feller laten stralen  

Of hij zelf een rugnummer opspeldt op zaterdag 4 maart weet hij nog niet, maar dat hij bij het vertrek van de Salverda Bouw Ster van Zwolle op het Grote Kerkplein gaat zijn, staat al vast. Als Zwollenaar en teameigenaar van de nieuwe formatie Tour de Tietema-Unibet kijkt hij uit naar de opener van het Nederlandse wielerseizoen. Bas Tietema (27) wil de koers kleuren met zijn (mede)renners, maar ook extra volk op de been brengen. ‘’We gaan met ons mediateam echt toewerken naar de Ster van Zwolle. Het zou toch mooi zijn als we duizend mensen extra op de been kunnen brengen voor de start?’’

Het is wat zijn team uniek maakt. En de reden voor de oprichting: de wielersport van binnenuit beleven en veranderen. ‘’We stoppen net zoveel energie in onze sportieve doelen als in het genereren van extra aandacht. Daar willen we in 2023 het continentale circuit van laten profiteren. Veel wedstrijden komen alleen op wielersites en in een regionale krant. We willen de Nederlandse wedstrijden op dit niveau echt meer aandacht helpen geven.’’ En dat begint met de Ster nadrukkelijker te laten stralen. ‘’Het unique selling point van de Salverda Bouw Ster van Zwolle is dat het de opener van het seizoen is. Dat geeft de wedstrijd al meer aandacht. Wat ik persoonlijk mooi vind is dat de wedstrijd van start gaat vanuit het hart van een grote stad als Zwolle. Vaak zie je dat anders, dan valt het startschot in een buitenwijk of in een klein dorp. Als Zwollenaar is het heel bijzonder om ons Nederlandse seizoen – en dus de Nederlandse start van ons team – hier van start te laten gaan.’’

Meedoen voor de zege

Tietema stak vorig jaar veel tijd in het opzetten van de ploeg en het neerzetten van een goede structuur. ‘’Maar de ploeg staat nu en dat betekent dat ik me meer en meer kan richten op mijn eigen voorbereiding op het seizoen. Ik krijg wel de vraag of ik ‘mezelf opstel’ voor de Ster van Zwolle, maar daar ga ik helemaal niet over. De sportieve beslissingen worden genomen door oud-baancoach Hugo Haak. Het zou zomaar kunnen dat er straks zes renners meer klaar zijn voor de Ster en daar zal ik me dan zonder mopperen bij neerleggen. We hebben een ploeg om echt mee te doen voor de zege in deze klassieker en dat sportieve doel gaat voor.’’ De formatie TdT-Unibet heeft naast de naamgever zelf onder anderen oud-profs als Kevin Inkelaar en Martijn Budding aan boord en aankomende wielersterren als Tomas Kopecky, Joren Bloem en Hartthijs de Vries. Oud-beroepsrenner en winnaar van een Tourrit Rob Harmeling uit Nijverdal is bereid gevonden als ploegleider op te treden. Ook voor hem is het bekend terrein op de eerst zaterdag van maart.

Denken aan Jan van Ommen

Ook Tietema zelf kent de omgeving en de wedstrijd als geen ander. ‘’In de Ster zie je altijd de mannen van voren die er net wat extra tijd in hebben gestoken in de winter. Die echt gebrand zijn om goed aan het seizoen te beginnen. Als het weer een beetje meewerkt, kan het een echte afvalrace zijn. We gaan met onze renners en ons mediateam echt toewerken naar de Ster van Zwolle. Het zou toch mooi zijn als we duizend mensen extra op de been kunnen brengen voor de start? Dat verdient de wedstrijd.’’ Hij denkt dan ook nog even aan Jan van Ommen, de organisator, die enkele maanden na de laatste uitgave eind 2021 overleed. ‘’Ik heb met Jan vaak gesproken over het wielrennen in Zwolle, over de Ster en over het Peperbus Profspektakel. Hij was er echt met veel passie en inzet mee bezig.’’

Bas Tietema kan – ook voor Van Ommen – de Salverda Bouw Ster van Zwolle een extra impuls geven.

Foto – Tour de Tietema