Knipsel Van Hijum
Ster van Zwolle

Ster van Zwolle

Gedeputeerde Van Hijum geniet van Salverda Bouw Ster van Zwolle

‘Sport is belangrijk voor onze gezondheid. Met name bewegen is relevant en daarom koesteren we als provinciaal bestuur fietsen, lopen en ook schaatsen, alsmede de evenementen in deze sectoren’, zegt gedeputeerde Eddy van Hijum van de provincie Overijssel. ‘Van de toppers gaat een grote stimulans uit naar iedereen die wil bewegen en sportief bezig wil zijn.’

Overijssel onderscheidt zich als een fietsprovincie bij uitstek. ‘Daarmee zetten we onze provincie op de kaart. Fietsen is tevens belangrijk in het kader van toerisme. Het is een economische factor van grote betekenis.’ Van Hijum wijst in dat verband op de routes van de wielerkoersen, die zich tevens bij uitstek goed lenen om recreatief af te leggen. ‘Dan kom je door de mooie (natuur)gebieden van onze provincie.’

Niet alleen de Salverda Bouw Ster van Zwolle, maar ook de Ronde van Overijssel en de Omloop van de IJsseldelta voor vrouwen worden vanuit de provincie financieel ondersteund met een bijdrage. ‘Ik ben zelf een aantal malen getuige geweest van de Ster en heb de finale van de laatste editie (oktober 2021) van nabij bijgewoond. Een heel mooi evenement, dat nu weer de opening van het wielerseizoen is.’

Stimulans

Dit soort evenementen zorgen niet alleen voor een belangrijke uitstraling, maar vormen vooral een stimulans voor de sportief ingestelde bevolking, die zich daardoor  weet aangetrokken tot het fietsen in het algemeen en de wielersport in het bijzonder. Het verwijst naar Overijsselse wielerhelden als Anna van der Breggen en Kirsten Wild en (in de vorige eeuw) Hennie Kuiper. ‘Fantastische ambassadeurs voor Overijssel. Ze zijn heel actief betrokken bij het project 365 dagen fietsen in Overijssel. Op een prachtige website wordt op een overzichtelijke manier alles belicht wat met fietsen en wielersport heeft te maken.’

Via de wielersport leren velen Overijssel kennen en ontdekken. Daarom is het volgens Van Hijum van groot belang, dat t.v.-zenders aandacht schenken aan wielerkoersen. Zoals dat dit jaar opnieuw het geval is met de Ster van Zwolle, die – net als de vorige edities – via Eurosport, RTV Oost en RTV Drenthe rechtstreeks is te volgen. Tegelijkertijd wordt naast de koers zelf  tevens een groot  en interessant gedeelte van de provincie op televisie getoond. ‘Een paar jaar geleden kwamen rond Zwolle in één shot zowel schaatsers als wielrenners in beeld. Daarvan heb ik genoten en velen met mij.’