WhatsApp Image 2023-03-04 at 17.32.23
Ster van Zwolle

Ster van Zwolle

Coen Vermeltfoort wint ook 62e Salverda Bouw Ster van Zwolle

De 62e Salverda Bouw Ster van Zwolle heeft een zege opgeleverd voor Coen Vermeltfoort. De renner van VolkerWessels bleef in de sprint Martijn Budding (TdT-Unibet) en Loe van Belle (Jumbo-Visma DT) voor.

Met zijn derde overwinning in de nationale openingsklassieker evenaart Vermeltfoort het record van zijn manager Dries Klein die in de jaren tachtig drie keer won.  De eerste groep in de koers – het pelotonnetje dat uiteindelijk om de prijzen streed- reed op de dijken bij Genemuiden weg bij de rest en hield stand tot aan de streep. Een spervuur van demarrages kon niet voorkomen dat er gesprint werd en daarmee lag de afloop voor de hand.

Vermeltfoort boekte namelijk een overtuigende zege. ”Mijn ploeggenoten hebben me de hele dag voorin gehouden en altijd goed ondersteund. Eigenlijk hadden we de wedstrijd perfect onder controle. Een eerste wedstrijd is altijd enigszins spannend, maar ik had er natuurlijk wel vertrouwen in.” De 34-jarige routinier, voormalig prof bij Rabobank en Roompot, is het koersen en winnen nog lang niet moe. ”Ik heb nog ontzettend veel plezier in de sport en het gaat natuurlijk ook bepaald niet slecht. Ik vind het spelletje leuk, ik kan het niveau nog altijd goed aan en winnen verveelt mij niet. Ik sluit niet uit dat er nog een vierde zege komt ooit in de Ster, maar daar ben ik nu nog niet mee bezig. Er komen nog mooie koersen aan in het seizoen dat net begonnen is.”

Martijn Budding had uiteraard liever bovenop het podium gestaan, maar was wel tevreden met plek twee. ”We hebben wel geprobeerd een sprint te ontlopen, maar op het laatst ben ik me wel op dat scenario gaan richten. Je weet dat het heel moeilijk wordt om Coen in zo’n aankomst te kloppen. Maar we staan als nieuwe ploeg wel direct op het podium en hebben een goede race gereden met vier man in de uiteindelijke kopgroep. Volgende week in de Ronde van Drenthe nieuwe kansen.”

De eerste aanval kwam op naam van de jarige Marien Bogerd van Allinq Continental Cycling Team, hij kreeg na afloop de Fedor den Hertog Trofee voor de strijdlust. Ook Adne Koster (John Deere-NWVG) en Maarten Vierhout (Monda-De Ijsselstreek) trokken ten aanval, maar hun voorsprong van 1.45 ging snel teniet toen de wind het peloton in stukken joeg in de buurt van kasteel Vilsteren. Het scenario herhaalde zich nog een aantal keren. Door de wind, door het hoge tempo en zo nu en dan door een val. Maar in de slotfase bleven de sterksten als vanzelf over. De Salverda Ster van Zwolle blijft een koers waarin vooral de Nederlandse continentale renners excelleren.

De kopgroep die het uiteindelijk uit mocht maken bestond uit Coen Vermeltfoort, Tijmen Eising, Masx Kroonen, Bert-Jan Lindeman en Timo de Jong (VolkerWessels), Martijn Budding, Joren Bloem, Tomas Kopecky en Abraham Stockman (TdT-Unibet), Loe van Belle, Jesse Kramer, Johannes Steune-Mittet  (Jumbo-Visma, Martin Pluto, Lars Loohuis (A Bloc), Joshua Huppertz (Lotto-Kernhaus), Rick Ottema (Allinq), Cedric Pries en Mads Kristensen (Leopard) en Lars Homan, Victor Broex en Roy Hoogendoorn (Metec-Solarwatt).