02-05-2015: Wielrennen: Ronde van Overijssel mannen: Rijssen  RIJSSEN (NED) wielrennen:  De 63e ronde van Overijssel heeft als zwaarte punt de heuveltjes rond Ootmarsum en de Sallandse heuvelrug. Net als in de ronde van Vlaanderen kent men in Overijssel het dorp van de ronde. In 2015 is de eer aan Markelo. Joey vnsa Rhee (Nijverdal) was zeer actief in de koers
Ster van Zwolle

Ster van Zwolle

Joey van Rhee wil profcontract

Begin augustus verscheen hij weer in de uitslagen en in de Eurode Omloop fietste Joey van Rhee naar een vierde plek in deze laatste koers uit de Topcompetitie 2016. De renner van Cycling Team Jo Piels zag zijn seizoen in rook op gaan na een knieblessure in het begin van het seizoen. Voor de start van vorig seizoen had hij de ambitie om door te breken en een profcontract af te dwingen. Het liep anders door een knieblessure ging zijn seizoen in rook op. Joey van Rhee (24) maakt zaterdag 4 maart een nieuwe start in Zwolle. De doelstelling voor dit seizoen is prof worden. De renner uit Nijverdal rijdt in het sterke team van Destil-Jo Piels, dat geleid wordt door de ervaren Han Vaanhold.

Joey van Rhee haalt dit seizoen nog een keer alles uit de kast voor een profcontract. Foto: Sportfoto.nl

Blessure
Begin vorig jaar kreeg Joey van Rhee last van zijn knie, hij viel met zijn mountainbike en zijn knie bleef pijn doen. Een korte rustperiode zorgde ervoor dat de pijn verminderde en via een trainingskamp in Spanje dacht Van Rhee opnieuw fit genoeg te zijn. ”Ik was blij dat ik gewoon het seizoen kon beginnen zonder kniepijn. Al snel merkte ik dat het toch nog niet helemaal genezen was. In de Biesboschronde viel ik en mijn knie begon weer pijn te doen.” Toen wist Van Rhee het zeker, er moest iets aan gedaan worden. Voordat zijn knie geopereerd werd, was hij een paar maanden verder. ”Mijn knie is heel vaak onderzocht en pas toen ze zeker wisten wat het was ben ik geopereerd. Die operatie was in juni en verassend genoeg herstelde ik daar erg snel van.”

De blessure zat in de band die de knieschijf met het bovenbeen verbindt, een blessure die het leven als wielrenner zeker in de weg staat. Begin augustus was Van Rhee klaar om weer te koersen en stond hij aan de start van Kreiz Breizh, een UCI 2.2-koers in Frankrijk. ”Eigenlijk ging het meteen goed, de eerste etappe dan, want daarna kreeg ik weer last van mijn knie en kon ik de wedstrijd niet verder rijden.” Al snel werd duidelijk waar het fout was gegaan. ”Ik heb na mijn operatie gewoon veel te veel gedaan en dat zorgde ervoor dat ik mijn knie overbelast heb. Na lange tijd zonder wedstrijden was dat ook niet zo gek.”

Comeback
Na Kreiz Breizh heeft Van Rhee opnieuw een periode geen koersen gereden. ”Ik heb rustig opgebouwd en goed getraind voor de overige wedstrijden. Afgelopen maand ben ik pas echt weer gaan koersen.” Van Rhee bewees meteen dat het goed zat. Hij won de VIRO Criterium Cup en deed voorin mee in een aantal UCI-koersen. In de loodzware Eurode Omloop werd Van Rhee, net als in 2015, vierde. “Het voelde erg goed om weer terug te zijn, zeker in de Eurode Omloop heb ik laten zien weer mee te strijden en dat is erg fijn. Ik ben vooral erg blij dat ik mijn knieklachten volledig achter mij heb gelaten.” Toch beseft Van Rhee dat 2016 een verloren jaar is geweest. ”Het is heel erg zonde, zeker als je beseft dat ik eind 2015 klaar was voor een overstap naar de profs. Als het dan zo tegen zit in het jaar erna baal je daar flink van.”
Het doel van Van Rhee blijft voor komend jaar hetzelfde. “Mijn droom om prof te worden is niet voorbij na dit verloren jaar. Dit jaar ga ik er opnieuw voor.”

Prof
In 2017 gaat Van Rhee er alles aan doen om die droom waar te maken. ”2017 wordt het jaar waarin het moet gebeuren. Ik wil ervoor zorgen dat ik dit jaar goed genoeg presteer om de overstap naar de profs te maken. Ik denk dat het erin zit, dus ik hoop dat het er ook uit gaat komen.” Toch denkt Van Rhee niet alleen na over een leven als prof. ”Mocht het me niet lukken is dat natuurlijk balen, maar ik kan ook dan terugkijken op een mooie carrière. Ik ben gelukkig met de uitslagen die ik heb gereden en de kansen die ik heb gekregen.” Bang voor een zwart gat is Van Rhee niet. ”Ik heb mijn studie afgerond en werk parttime als psychomotorisch therapeut. Dit betekent dat ik kinderen met gedragsproblemen help. Een mooie baan waar ik veel voldoening uit haal.”

Topcompetitie
Voor Van Rhee is de Topcompetitie winnen een mogelijke manier om prof te worden, al geeft hij aan dat dat zeker niet makkelijk is. ”In 2015 eindigde ik als derde in de Topcompetitie, terwijl ik niet eens alle koersen heb gereden. Hoog eindigen moet dus lukken. Het grote probleem is dat ik waarschijnlijk niet veel punten ga pakken in massasprints. Mocht ik willen winnen dan moet ik hopen op allemaal zware wedstrijden, dan zou het moeten kunnen.” Mochten alle wedstrijden een slagveld worden is er nog een obstakel voor Van Rhee. ”Mijn tijdrit is niet mijn sterkste punt,” zegt hij lachend. ”Natuurlijk horen de klimtijdrit en een vlakke tijdrit in de Topcompetitie, maar voor mij had het niet gehoeven.”