Jasper Bovenhuis
Ster van Zwolle

Ster van Zwolle

Jasper Bovenhuis wil goed zijn in Ster

Jasper Bovenhuis is terug in Nederlandse dienst. De 25-jarige renner rijdt komend seizoen voor het Vlasman Cycling Team. Terug in Nederlandse dienst betekent ook terug in de Topcompetitie. De competitie waarin hij in 2015 de Arno Wallaard Memorial wist te winnen. Bovenhuis wordt gezien als allrounder en is daardoor meteen een van de favorieten voor eindwinst van de Topcompetitie. Zijn teammanager Ton Welling is duidelijk: ”Met Jasper wil ik de Topcompetitie winnen.” Tijd om Bovenhuis eens te vragen naar zijn plannen in de Nederlandse Topcompetitie.

Bovenhuis is 25 jaar oud en heeft al heel wat verschillende shirts aan gehad. De renner uit Staphorst begon zijn beloftencarrière bij het Rabobank Development Team. Bij zijn overstap naar de elite vertrok Bovenhuis richting het Koga Cycling Team, de ploeg van Ton Welling. Toen deze ploeg ophield met bestaan vertrok hij samen met Welling naar het SEG Racing team. In het shirt van SEG wist hij de Arno Wallaard Memorial te winnen en werd zijn sterke seizoen beloond met een stagecontract bij de WorldTour-ploeg Cannondale. Het bleef helaas bij een stage contract en hij moest op zoek naar een nieuwe ploeg.

WorldTour
“Het was aan het eind van het jaar en dan krijg je te horen dat je niet kan doorstromen naar de WorldTour-ploeg. Dat is flink balen en je moet dan snel op zoek naar een nieuwe ploeg. Mijn stageperiode ging goed en iedereen was tevreden, maar uiteindelijk kiezen ze dan toch voor een andere. Dat is balen maar zo kan het nou eenmaal gaan.” Bovenhuis moest aan het eind van het jaar nog snel opzoek naar een nieuwe ploeg. “Je gaat dan wel even twijfelen, een profcontract zou betekenen dat ik de komende twee jaar een ploeg had. En nu moest ik toch even nadenken hoe ik verder ging en waar ik nog terecht kon. Uiteindelijk kwam An Post en kon ik daar gelukkig tekenen.”

Bovenhuis is blij dat hij een jaar bij de Ierse ploeg heeft gereden. “Na mijn stage zag ik het niet zitten om weer voor een Nederlandse ploeg te gaan rijden, ik wilde andere wedstrijden rijden. Bij An post kreeg ik die kans. Ik reed hele andere koersen en ook mochten we starten in grote koersen zoals de Ronde van Engeland.” Als het aan Jasper Bovenhuis had gelegen zou hij ook dit jaar nog voor An Post hebben gereden. “Het was een mooie tijd en ik had er graag nog een jaar aan toegevoegd. Helaas besloot de ploeg om er een beloften-ploeg van te maken en dat betekende voor mij dat ik op zoek moest gaan naar een nieuwe ploeg.”

Vlasman
Die zoektocht duurde niet lang. “Ik ben heel snel met Ton in contact gekomen en al snel werd duidelijk dat ik prima in het Vlasman Cycling Team paste. Ook vanwege mijn verleden bij Koga onder leiding van Ton Welling was ik blij dat ik terug kon keren. Mijn tijd bij Koga beviel mij erg goed en ik ben dan ook blij dat ik weer in een vertrouwde omgeving ben gekomen. Mooi dat mannen zoals Wim Stroetinga ook weer bij Ton aan de slag gaan. Ik kijk er naar uit om met hun te gaan koersen.”

“Ik heb de afgelopen jaren erg veel geleerd bij de verschillende ploegen. Tijd om dat in de praktijk te laten zien in de Nederlandse Topcompetitie. De drive om prof te worden is er nog steeds, dat is ook de voornaamste reden om de Topcompetitie rijden. Het is niet zomaar een prijs die daar aan vast zit. Zo’n profcontract is natuurlijk super.” Bovenhuis hoopt aan het eind van het jaar het felbegeerde profcontract van Roompot Nederlandse Loterij in de wacht te slepen.

Topcompetitie
Op de ploegenpresentatie was Ton Welling duidelijk, hij wil met Jasper Bovenhuis de Topcompetitie winnen. Bovenhuis geeft aan dat de Topcompetitie vaak terug kwam in de gesprekken met Ton. “Ik heb er samen met Ton veel over gesproken. De Topcompetitie gaat zeker een doel zijn. Maar om nou te zeggen dat ik ga winnen is wel wat anders”, aldus Jasper Bovenhuis.  “Een klassement moet wel realistisch zijn. Pas na een aantal koersen kan je zeggen dat je voor het klassement gaat. Ik ga mij er dan ook niet op blind staren. Je moet in alle acht wedstrijden goed in orde zijn, maar vooral tijdens de tijdritten moet je top zijn.”

Ster = thuiskoers
De Craft Ster van Zwolle is voor Bovenhuis meteen een mooie test. “Ik heb alle wedstrijden aangestipt, maar de Craft Ster van Zwolle net iets meer. Het is voor mij een thuiskoers dus ik wil daar graag goed zijn”, vertelt de renner uit Staphorst. Bovenhuis wordt door velen gezien als een echte allrounder. “De afgelopen jaren heb ik mij op verschillende vlakken ontwikkeld. Sprinten, klimmen, tijdrijden, maar ook waaiers kan ik aan. Het afwachten hoe mijn vorm is dit jaar. Eerst maar eens punten pakken en hoog in het klassement komen.”