Craft Ster van Zwolle 2016 - Fred Draisma 108
Craft Ster van Zwolle

Craft Ster van Zwolle

Jeff Vermeulen boekt eerste Zwolse zege in Ster

De zege van Jeff Vermeulen in de 56ste Craft Ster van Zwolle betekende niet alleen de eerste zege in de openingsklassieker voor de 27-jarige veelwinnaar, het was ook de eerste Zwolse overwinning in deze voorjaarsklassieker. Vermeulen boekte zijn sprintzege naast de Isala-klinieken, maar werd geboren in de voorloper van dit hospitaal: het Sofia Ziekenhuis. “Er staat Zwolle als geboortenaam in mijn paspoort, dat maakte dat ik deze wedstrijd graag wilde winnen.”

De openingsklassieker zat bij gebrek aan wind lang op slot. In het eerste wedstrijduur kreeg niemand echt de ruimte, al mocht Tom Wirtgen van Leopard zich de eerste aanvaller van de dag noemen. Het peloton wachtte duidelijk op de sprint op de Lemelerberg , waar de bergprijs van de KNWU Topcompetitie werd verdeeld. Die werd gewonnen door Merijn Korevaar (Rabo Development Team), die uiteindelijk ook de beste jongere zou blijken.

De eerste serieuze aanval – toen de eerste doorkomst in Zwolle geweest was – kwam op naam van Mitchell Cornelisse (Rabo Development Team). De zoon van oud-winnaar Michel kreeg even later gezelschap van Bram de Kort (De Jonge Renner). Ze wisten ruim twee minuten voorsprong bijeen te fietsen, maar toen de dijken in de finale bereikt werden, was het peloton weer compleet. Aanvallers waren er nog wel – zo probeerde Jarno Gmelich Meijling het richting Kampen – maar niemand kreeg nog ruimte.

Een massasprint was onvermijdelijk, al gooide een valpartij roet in het eten van enkele snelle mannen en hun helpers. Vermeulen kon op de streep al uitgebreid de zege vieren, het verschil met nummer twee Coen Vermeltfoort (Join S-De Rijke) en de Deense nummer drie Nicolai Brochner (Riwal Cycling) mocht er zijn. “Het was mij al snel duidelijk dat het een sprint kon worden. Elmar Reinders probeerde het nog een keer solo, maar dat was meer om te kijken hoe de rest zou reageren. Niemand wilde toen nog een sprint uit handen geven en toen zette ik alles op de laatste rechte lijn. Ik werd goed gebracht en ging op driehonderd meter van de finish aan. Van de trainingen wist ik dat ik heel sterk was, maar het is mooi dat je dat waar kunt maken.”

“Mijn ouders woonden in Wezep vanwege het werk bij het leger van mijn vader. Daardoor ben ik geboren in Zwolle, maar na enkele jaren keerden we weer terug naar Rotterdam,” aldus de nu in het Drentse Exloo woonachtige renner van Cycling Team Jo Piels. “Maar het is toch bijzonder gebleven voor me. Ik wilde al lang winnen in de Ster van Zwolle, maar was nog nooit vroeg genoeg in vorm. Nu is het me gelukt. Ik hoop dat het een vertrekpunt is voor een goed seizoen voor de ploeg en voor mij.”

Jeff Vermeulen is de eerste leider in de Topcompetitie, Korevaar (Rabobank) greep de trui voor beste jongere en beste klimmer, Gary Hekman uit Gramsbergen – rijdend voor de NWV Groningen – liet zich kronen als beste clubrenner. Bram de Kort tenslotte ging met de Fedor den Hertog Trofee voor meest strijdlustige renner naar huis.