Fabio Jakobsen wint Ster
Craft Ster van Zwolle

Craft Ster van Zwolle

Rood-wit-blauw Jakobsen schittert in Zwolle

De 57ste Craft Ster van Zwolle heeft een zege opgeleverd voor Fabio Jakobsen. De Nederlands kampioen bij de beloften – uitkomend voor de SEG Racing Academy – was op de Ceintuurbaan de snelste van een kopgroep van negen in deze beeldbepalende seizoensopener. Jim Lindenburg (Metec-TKH) legde beslag op de tweede plaats, Gert-Jan Bosman (Destil-Piels) werd derde. Melvin van Zijl van het Vlasman Cycling Team kreeg de prijs voor de strijdlust, de Fedor den Hertog Trofee, omdat hij in de finale van de wedstrijd een aantal keren de aanval zocht.

Foto: Leon van Bon

Hoewel er niet veel wind stond, werd de Craft Ster van Zwolle niet in een massasprint beslist. Het was de vlucht van de dag die stand hield. Omdat de meeste teams een renner van voren wisten, was de animo in het peloton niet groot om de kloof te dichten. In de slotfase probeerde een groep van zeven dat nog wel, maar men bleef op anderhalve minuut hangen. Al voor Heino – toen de koers nog geen half uur vrij gegeven werd – reden zes renners weg: Gert-Jan Bosman (Destil-Piels), Jim Lindenburg (Metec-TKH), Fabio Jakobsen (SEG), René Hooghiemster (Baby-Dump), Dex Groen (West-Frisia) en Melvin van Zijl (Vlasman). Niet veel later maakten Yannick Detant (Monkey Town), Wim Kleiman (Sensa Kanjers voor Kanjers) en Dick Janssen (De Jonge Renner) als enigen nog de oversteek, waardoor er negen renners van voren kwamen te rijen. De enige continentale formatie die de slag gemist had, Delta Cycling Rotterdam, probeerde in de persoon van Jason van Dalen de fout te herstellen, maar deze eenling bleef kilometers zwemmen tussen de kopgroep en het peloton en werd uiteindelijk nog opgeslokt. De voorsprong bedroeg maximaal ruim acht minuten, de vluchters waren daarmee definitief gevlogen.

Nederlands kampioen
Fabio Jakobsen rekende zich niet te vroeg rijk, al schatte de Nederlands kampioen bij de beloften – een titel die hij behaalde door de massasprint te winnen op de Brouwersdam – zijn kansen wel hoog in. “Maar natuurlijk keek iedereen naar mij in de finale. Ik heb het laatste stuk bijna in mijn eentje op kop gereden en moest ook nog eens aan de bak wanneer iemand probeerde weg te komen. Ik gaf die anderen geen ongelijk dat ze op zo’n moment naar mij keken, maar kon telkens snel reageren. Het bleef gelukkig tot het einde bij elkaar en toen kon ik het afmaken ook.” De renner van SEG schat de zege hoog in. “De Craft Ster van Zwolle is een mooie koers over een mooi parcours, dan wil je je naam natuurlijk ook op de erelijst. Het is mijn bedoeling ooit prof te worden, dan helpt zo’n zege zeker ook. Dit seizoen wil ik een sterke reeks uitslagen neer zetten, mooi dat het gelukt is,” aldus de eerste leider in de Topcompetitie. De renner uit Heukelum bewees maar weer eens dat hij van vele markten thuis is, vorig jaar won hij de Slag om Norg ook al door de snelste van een kopgroep te zijn. Maar massasprints winnen, kan hij ook. “Het maakt mij niet uit hoe ik win, als ik maar win,” zei hij na afloop.

Instinctief
De renners kregen een licht gewijzigd parcours voorgeschoteld, waarbij in de beginfase sneller de smalle wegen werden opgezocht. Al voor Wijhe werd koers gezet richting Heino. De renners in de kopgroep toonden zich daar oplettend. Jakobsen: “Als er aangevallen wordt, moet er iemand van de ploeg mee zijn. Zodat je niet een dag lang in de achtervolging zit. Ik besloot eigenlijk instinctief dat ik mee zou zitten. Helemaal niet met het idee dat ik weg zou kunnen blijven, daar geloofde ik pas in toen we in Genemuiden waren en er nog geen zicht was op het peloton. Er waren duidelijk meer renners die geloofden in het avontuur, de samenwerking was eigenlijk best goed.”

Ereprijs Fedor den Hertog
De jury van de prijs van de strijdlust riep Melvin van Zijl uit tot meest strijdlustige renner. De renner uit Harderwijk probeerde een aantal keren uit de kopgroep weg te komen. “Dat deed ik niet met de prijs voor de strijdlust in gedachten, al vind ik het wel leuk dat ik de Fedor den Hertog Trofee kreeg, dat was een renner uit onze regio en lid van wielervereniging De IJsselstreek. Ik gaf mezelf niet veel kansen in de sprint en had geen zin om daar op te wachten, zonder te proberen wat mannen voorin kwijt te raken. Vooraf startte ik eigenlijk zonder echte ambities, maar ik kende het begin van het parcours goed. Daarom wist ik dat ik daar van voren moest zitten. En toen ik daar eenmaal zat, heb ik geprobeerd er het beste van te maken. Mooi dat ik er nog een mooie ereprijs en een prachtige hometrainer van Tacx aan over houd.”