Maarten van Trijp wint Ster van Zwolle 2018
Craft Ster van Zwolle

Craft Ster van Zwolle

Van Trijp zet zichzelf op kaart met zege Ster van Zwolle

Maarten van Trijp heeft de 58e Craft Ster van Zwolle gewonnen. De renner van Destil-Parkhotel won de sprint van een kopgroep van zes. De Brabander liet in de straten van Zwolle na een ijskoude editie van de nationale openingsklassieker Jaap Kooijman (tweede) en René Hooghiemster (derde) achter zich. Van Trijp betrok na afloop nadrukkelijk ploeggenoot Jordi van Loon in de feestvreugde, want hij zorgde dat hij in een zetel naar de streep in Zwolle werd gebracht.

De Ster van Zwolle kon doorgaan en dat was winst op zich, want organisator Jan van Ommen had vooraf met angstige gevoelens de weerberichten gevolgd. Uiteindelijk bleef de sneeuw in het zuiden van het land en was het ‘alleen’ koud in de Ster van Zwolle. Voor de zekerheid was een rode kruisbus mee in koers, waar maximaal veertig renners gebruik van hadden kunnen maken. De bus raakte echter niet vol.

De eerste kopgroep van betekenis ontstond richting de Lemelerberg, waar Kelvin van den Dook (Vlasman), Rob van Broekhoven (De Jonge Renner), Jordi Talen (Volharding), Teun Mouris (WPGA) en Stan Wijkel (VolkerWessels-Merckx) deel van uitmaakten. Wijkel pakte op de Lemelerberg de bergprijs, maar niet veel later werd de kopgroep tot de orde geroepen. Vervolgens viel het peloton een aantal keren in een aantal waaiers uiteen, zowel voor als na de doorkomst in Zwolle. Veel renners zochten voortijdig de warme douches op.
Nog voordat de dijk van Hasselt naar Genemuiden bereikt was, dunde de groep voorin verder en verder uit. Achttien man draaiden de bekende scherprechter op. De kopgroep bestond uit Tijmen Eising, Jasper Hamelink, Jim Lindenburg, Dennis van der Horst (Metec-TKH), Robin Blummel, Maarten van Trijp (Destil-Parkhotel), Sjors Dekker, René Hooghiemster, Patrick van der Duin (Alecto Cycling Team), Wim Kleiman, André Looij, Ivar Slik en Joey van Rhee (Monkey Town), Jasper Bovenhuis, Jaap Kooijman (Vlasman), Piotr Havik, Bas Tietema (BEAT) en Gert-Jan Bosman (VolkerWessels-Merckx). Waar een aantal renners afhaakte, maakten ook onder andere Peter Schulting en Jordi van Loon de oversteek.

Finale
Met nog twintig kilometer te gaan waren er dertien koplopers klaar voor de absolute finale. Op de dijken langs de IJssel tussen Zwolle en Kampen had een trio nog de kracht voor een aanval: René Hooghiemster, Maarten van Trijp en Ivar Slik sloegen direct een kloof en slechts drie renners konden daar op reageren. Slik kreeg gezelschap van ploeggenoot Peter Schulting van Monkey Town, Van Trijp zag Jordi van Loon de oversteek maken namens Destil-Parkhotel. Jaap Kooijman van Vlasman Cycling Team was de zesde man die in de beslissende kopgroep wist te geraken.
De zes bleven lang bijeen, maar eenmaal in Zwolle – met een veilige marge op de achtervolgers – begon het spel van kijken naar elkaar. Schulting, Kooijman en Hooghiemster probeerden meerdere keren een sprint te ontlopen, maar Jordi van Loon toonde zich een voorbeeldige ploeggenoot voor Van Trijp, die het vervolgens in de sprint af wist te maken.

Profcontract
Van Trijp was vorig jaar dicht bij een contract bij een profteam, maar zag die deal op het laatst afhaken. Uiteindelijk stond hij met lege handen deze winter omdat zijn plek bij zijn vorige werkgever vergeven was en moest hij blij zijn dat er nog plek voor hem was bij Destil-Piels. “Het is niet zo dat ik daarom hier me wilde laten gelden, ik wil er het hele voorjaar staan. Het is ook zeker geen lange neus naar Metec-TKH, want die ploeg heeft me altijd goed behandeld. Ik wil dit voorjaar goed zijn en me opnieuw in de kijker rijden bij een profploeg. Deze zege helpt daar vast bij, want de Craft Ster van Zwolle is een koers van naam. Als je kijkt naar een erelijst met ook Fabio Jakobsen en Dylan van Baarle daarop, dan telt deze overwinning wel. Ook daarom ben ik Jordi van Loon dankbaar dat hij me zo goed heeft bijgestaan.” De prijs van de strijdlust – de Fedor den Hertog Trofee – ging naar René Hooghiemster.