Justin Timmermans
Craft Ster van Zwolle

Craft Ster van Zwolle

Justin Timmermans bij VolkerWessels

Na Sunweb en Jumbo Visma hebben ook de twee Overijsselse teams Reggeborgh en VolkerWessels-Merckx zich verzekerd van een startplek in de zaterdag 29 februari te houden 60ste Craft Ster van Zwolle. Eén van de aanwinsten van VolkerWessels-Merckx is Justin Timmersmans, die afgelopen seizoen zijn dromen waarmaakte in de oranjekleuren van het inmiddels opgeheven procontinentale team Roompot.

Justin Timmermans: ”Ik kan me net zo goed voor de Craft Ster van Zwolle motiveren als voor Parijs-Roubaix.” Foto: Sportfoto.nl

Op de laatste zaterdag van februari begint de Hardenberger in en rond Zwolle aan een nieuwe uitdaging in de voornamelijk blauwe outfit van het continentale team van VolkerWessels-Merckx. ”Ik heb er zin in en kan me voor de Craft Ster van Zwolle net zo goed motiveren als voor Parijs-Roubaix,” zegt de 23-jarige renner uit Overijssel.

In de garage van de familie Timmermans hangen vijf fietsen aan een rek, op de grond ligt een grote tas. Daar ging de fiets van Justin Timmermans in voor Europese wedstrijden met Roompot Charles. In 2019 maakte hij 25 vluchten. Eind december keerde hij terug van een zelf georganiseerd trainingskamp in Spanje. ”Het is niet altijd leuk om weg te zijn van familie en vrienden, maar als je goed wilt fietsen moet je egoïstisch zijn. ”Ik train beter als ik afgezonderd ben,” vertelt Justin. ”Ik voel me het lekkerst op de fiets. Na 2,5 uur fietsen zit ik meer ontspannen aan het eten. Als ik niet fiets word ik onrustig. Dan merk ik hoeveel energie ik in het fietsen leg.”

Als beginnend talen t zei Timmermans dat zijn leven geslaagd was als hij Parijs-Roubaix had gereden tussen de grote jongens. Het was één van de hoogtepunten van zijn  jaar als prof bij Roompot, tegelijkertijd was het een dieptepunt. ”Over Parijs-Roubaix zal ik lat er aan mijn kleinkinderen vertellen. De heroïek, de kasseien, de chaos. Het is mijn favoriete koers. Ik zat als kleine jongen voor de tv te kijken. Heel bijzonder om daar zelf aan de start te staan,  maar helaas maakten we enkele verkeerde materiaalkeuzes en ging ik vroeg onderuit. Tijdens het rijden dacht ik al: ik moet hier nog een keer terugkomen.”

Teleurstellend
Omdat sponsor Roompot stopte en gesprekken met twee andere ploeg op niets uitliepen, keert Timmermans bij VolkerWessels-Merckx terug op continentaal niveau. ”Het jaar 2019 eindigde teleurstellend om dat de ploeg werd opgedoekt. In augustus had ik in Wallonië m’n ribben gebroken, dus alles zat even tegen. Ik heb mezelf toen afgevraagd of ik door wilde gaan of de fiets aan de wilgen zou gaan hangen. De conclusie was dat ik niet zonder fiets en de druk van presteren kan. Het profwielrennen heb ik nog niet uit m’n hoofd gezet.”

Leerjaar
Zijn eerste jaar bij Roompot zou een leerjaar zijn en hoewel er geen vervolg komt neemt Timmermans de nodige ervaringen mee naar zijn nieuwe ploeg. In het begin was hij nerveus en zenuwachtig tussen renners als Chris Froome en Marcel Kittel, maar na drie dagen ging de knop om. ”Als je te veel respect hebt, fiets je zelf achteraan. Ik reed niet voor niets bij Roompot en wilde vechten voor mijn plek.”
Timmermans verrichtte veel werk voor zijn ploeggenoten en de complimenten van z’n begeleiders Michael Boogerd en Erik Breukink deden hem goed. ”Ik heb laten zien dat ik het profniveau aan kan. Dit jaar blijf ik leven als een prof want ik wil er klaar voor zijn als er een nieuwe kans komt. A ls het aan mij ligt blijft het niet bij één jaar.”

60ste Ster
De eerste doelen van Justin Timmermans zijn  in 2020 de voorjaarsklassiekers als de 60ste Craft Ster van Zwolle en de Ronde van Drenthe. Hij hoopt op slecht weer in de landelijke seizoensopener in en rond Zwolle. Dan kan hij uitblinken. ”Ik kan me net zo goed voor de Ster motiveren als voor Parijs-Roubaix. Gedrevenheid is de belangrijkste karaktereigenschap in wielrennen en afgelopen jaar is de gedrevenheid alleen maar toegenomen.”