Craft Ster van Zwolle 2020 - Stephan Tellier 046
Craft Ster van Zwolle

Craft Ster van Zwolle

Craft Ster van Zwolle nieuwe openingskoers Holland Cup

Tekst: Freek Wallaard Foto: Tellier

 De Craft Ster van Zwolle is gepromoveerd naar de internationale categorie UCI 1.2. De 61ste Craft Ster van Zwolle is mede daarom komend jaar onderdeel van de Holland Cup. De Ster is in 2021 voor de 56ste keer openingsklassieker van het nieuwe wegseizoen in Nederland. Daarmee krijgt ook de Holland Cup een nieuwe opener. De Holland Cup telt nu vijf wedstrijden op UCI 1.2-niveau.

 

De Craft Ster van Zwolle is gepromoveerd naar internationale UCI 1.2-koers en maakt komend seizoen deel uit van de Holland Cup

 Het wielerseizoen van dit jaar was maar twee weekends ‘gewoon’. In die periode werden de 60ste Craft Ster van Zwolle en de Dorpenomloop Rucphen verreden. Het werd snel duidelijk wie de ‘Koning Winter’ van Nederland was: de jonge David Dekker won beide wedstrijden. Daarna werd er niet meer gekoerst op continentaal niveau, maar de wedstrijden stonden bepaald niet stil. Er werd volop gesproken over de toekomst. 

 UCI 1.2 – niveau springplank naar profs

Na een uitstapje van twee jaar, is de ster van Zwolle sinds 2020 weer terug op UCI 1.2-niveau. Dit laagste profniveau is van vitaal belang voor jong talent om zich met internationale concurrentie te meten. De Holland Cup vormt al drie jaar een competitie over Nederlandse UCI 1.2-wedstrijden, maar de Craft Ster van Zwolle ontbrak nog. Ster-voorzitter Jan van Ommen: ’We waren tot dit jaar onderdeel van de Topcompetitie en wilden dit graag netjes afronden. Vooral ook omdat we altijd goed samengewerkt hebben met Flavio Pasquino, de initiatiefnemer van de topcompetitie. De Holland Cup is wat competitie betreft een stapje hoger én een samenwerking tussen wedstrijdorganisatoren. We hopen daar in de toekomst ons voordeel mee te doen.’ Dat de Holland Cup werkt als springplank naar de profs is inmiddels wel bewezen: alle winnaars werden prof. Hetzelfde geldt voor 60% van de renners die in de top 10 eindigen. Dit jaar tekende Holland Cupwinnaar én Ster van Zwolle-winnaar David Dekker een profcontract voor 2021 bij het Worldtourteam Jumbo-Visma.

 Continuïteit en interessante koersen

De Holland Cup stelt alles in het werk om wielerliefhebbers dichtbij doorbrekend talent te brengen. Secretaris Peter Korsmit: ’We werken samen aan contact houden met ploegen, veiligheid van onze parkoersen, verslaglegging en samenwerking met de KNWU en UCI. Daardoor krijgen we mooie, internationale deelname, voldoende politiebegeleiding en flink wat media-aandacht. Samen kunnen we veel beter aan onze continuïteit werken dan elk afzonderlijk.’

 TV-uitzendingen en livestreams

Ook voor komend jaar wordt weer gesproken met o.a. Eurosport, TV Oost, TV Drenthe, Wielerflits en schrijvende media voor verslaglegging van de wedstrijden. Freek Wallaard, kopman communicatie van de Holland Cup: ’We gaan onze livestreams verbeteren. Met Mylaps bekijken we of we live data kunnen verwerken. Ook wordt onze redactie uitgebreid en we gaan renners en ploegen meer uitlichten.’

 Welke koersen in 2021?

Het is voor wedstrijdorganisatoren moeilijk om zekerheid te geven over hun koers. De voorbereiding voor een wedstrijd begint al maanden van tevoren, maar het is niet duidelijk wanneer de coronamaatregelen voldoende ruimte geven om een evenement te organiseren. Korsmit: ’We hebben afgesproken dat we allemaal gewoon de voorbereidingen beginnen. Ook werken we aan een corona-protocol. Zo hopen we klaar te zijn voor een nieuw wielerseizoen waar we allemaal zo naar uitkijken.’

Als alles verloopt zoals gepland, wordt de Romfix leiderstrui zaterdag 6 maart 2021 voor het eerst uitgereikt in Zwolle. De hele Holland Cup competitie ziet er zo uit:

Zaterdag 6 maart       Ster van Zwolle

Zondag 14 maart        Dorpenomloop Rucphen

Zaterdag 17 april        Arno Wallaard Memorial

Zaterdag 1 mei           Ronde van Overijssel

Zondag 6 juni             Midden Brabant Poort Omloop