17-tomboxmeer
Ster van Zwolle

Ster van Zwolle

Rien van Horik speaker tijdens de Ster

Als corona en/of het weer geen roet in het eten gooien begint het nieuwe wielerseizoen in Nederland zaterdag 6 maart traditiegetrouw in Zwolle met de 61ste Craft Ster van Zwolle. De organiserende Stichting Sport Evenementen promoveerde met de Ster naar de categorie UCI 1.2. Dit betekent aanzienlijk meer kosten, maar ook sterkere internationale ploegen aan de start. Serieuze contacten zijn er onder andere al met opleidingsteams van WorldTourploegen Groupama-FDJ (Frankrijk), Sunweb (Duitsland) en Jumbo Visma (Nederland). De grootste talenten van de wereld maken zaterdag 6 maart hun opwachting in de hoofdstad van de fietsvriendelijke provincie Overijssel.

 

Rien van Horik in een onderonsje met Tom Dumoulin

Hoewel de samenstelling van het deelnemersveld nog in de steigers staat is de speaker al wel bekend: Rien van Horik uit het Brabantse Someren.

Opvolger Kees Maas

In de wereldfietsstad Zwolle is Rien van Horik (64) de opvolger van Kees Maas. Kees Maas was eind negentiger jaren voor het eerst als speaker in Zwolle te horen tijdens het Peperbus Profspektakel in de binnenstad. Daarna galmde de stem van de sympathieke Brabander ook uit de speakers van de Ster van Zwolle. Vanwege z’n leeftijd moest Kees Maas reglementair een punt achter z’n speakeractiviteiten zetten. De organiserende Stichting Sport Evenementen heeft Rien van Horik vervolgens gevraagd om de plek van Kees Maas over te nemen in Zwolle. ”Met heel veel plezier,” was de reactie van Rien van Horik, evenals Kees Maas al jarenlang een vertrouwde stem in de Nederlandse en internationale wielerwereld. De stem van Rien van Horik was onder andere te horen tijdens de Amstel Gold Race, wereldkampioenschappen, Europese kampioenschappen en nationale kampioenschappen. Kortom, Rien van Horik is een speaker van formaat.

Passie

In 2016 is Rien van Horik gestopt als leraar en adjunct-directeur van een basisschool in Someren, daarna is hij vervanger in het basisonderwijs geweest. Gedurende de overige maanden was hij vooral actief met de wielersport, z’n grote passie. In het kort komt het er op neer dat Rien zo’n honderd dagen per jaar dienst deed als vervanger op basisscholen en honderd dagen per jaar als wielerpresentator. In augustus 2020 is Van Horik met vervroegd pensioen gegaan en heeft hij zich volledig op speakeren gestort.

Pedaalridders van de Peel

Rien van Horik zegt uit te kijken naar de start van het nieuwe wielerseizoen op het Grote Kerkplein in de Zwolse binnenstad. Evenals de complete Nederlandse wielersport heeft Rien van Horik in 2020 voor een belangrijk deel geen activiteiten gehad vanwege corona. Die tijd heeft hij gebruikt om aan z’n boek ’Pedaalridders van de Peel’ te werken. Het is de bedoeling dat dit 250 pagina’s tellende boek in 2021 verschijnt. Het gaat over de wielergeschiedenis in de driehoek Weert, Helmond en Venray.  

De Ster is bijzonder

Hij zegt uit te kijken naar de Craft Ster van Zwolle, want: ”De Ster is een bijzondere wedstrijd. De koers is al langer dan 55 jaar het begin van het nieuwe Nederlandse wielerseizoen in ons land en daardoor beeldbepalend. De klassieker is bovendien spraakmakend en de renners rijden graag in Zwolle want een overwinning in de Ster van Zwolle telt. Veel winnaars van de laatste jaren rijden nu als profs in WorldTourteams. Ik ben er, net als in 2020, heel graag weer bij.”