Arie Hassink 688
Craft Ster van Zwolle

Craft Ster van Zwolle

Arie Hassink: ’derde plek in Ster was mijn hoogtepunt’

Arie Hassink verrast als hij zegt dat de derde plaats in de Ster van Zwolle van 1975 het hoogtepunt uit z’n jarenlange wielercarrière is.
Dat is opmerkelijk want de stylist heeft een enorme staat van dienst.
Van 1970 t/m 1987 maakte hij als amateur deel uit van de sponsorploeg Amstel Bier, het befaamde keurkorps van ploegleider Herman Krott. De ploeg leverde tal van talenten af aan het profpeloton, waaronder Fedor den Hertog, Gerrie Knetemann, Joop Zoetemelk, Gert-Jan Theunisse en Leo van Vliet.

 

Arie Hassink krijgt instructies uit de ploegleidersauto van Herman Krott. Foto: Cor Vos

Oók Hassink zou de overstap naar de profs maken. Toen hij 24 jaar was zou hij als prof ingelijfd worden door Gan-Mercier, de ploeg waar Joop Zoetemelk toen kopman was. Een week voordat Hassink het profcontract zou tekenen werd een longziekte bij hem vastgesteld. De behandelende artsen raadden Hassink aan geen beroepsrenner te worden. Niet Arie Hassink, maar Gerrie Knetemann debuteerde toen als prof bij Gan-Mercier.

Imposante erelijst
De erelijst van Arie Hassink is met totaal meer dan 300 overwinningen indrukwekkend. Hele mooie triomfen, zoals kampioen van Nederland bij de amateurs, diverse etappes en twee keren het eindklassement van Olympia’s Tour, Rund um  Köln, Omloop der Kempen, Ronde van Overijssel en de Ster van Bladel. Verder nam hij deel aan de individuele wegrit en de 100 km ploegentijdrit van de Olympische Spelen in Montreal.

Hoogtepunt
Als je de staat van dienst van Arie Hassink kent is het verrassend dat hij z’n derde plaats in de Ster van Zwolle van 1975, achter Frits Pirard en Piet van der Kruijs, het hoogtepunt in zijn wielercarrière noemt. Waarom, want je hebt mooie triomfen achter je naam staan. ”Ik was toen net hersteld van de longziekte. Ik was door de artsen afgeschreven als wielrenner. De derde plek in Zwolle was een bevestiging voor me dat ik terug was.” Terecht, want de jaren daarna behaalde Arie Hassink nog klinkende resultaten.