Na een bijna windstille 61ste editie van de Craft Ster van Zwolle moest de fotofinish er aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen. Coen Vermeltfoort klopt beloftenkampioen Tim van Dijke met miniem verschil. Elmar Reinders finisht als derde. Foto: Bert Treep
Craft Ster van Zwolle

Craft Ster van Zwolle

Vermeltfoort straalt ook in najaarsuitgave Craft Ster van Zwolle

Coen Vermeltfoort heeft de uitgestelde uitgave van de 61ste Craft Ster van Zwolle 2021 op zijn naam geschreven. De oud-prof van VolkerWessels won twee jaar geleden ook al de wedstrijd met start en finish in de Overijsselse provinciehoofdstad. Vermeltfoort won de sprint van een eerste groep van dertig renners door heel nipt beloftenkampioen Tim van Dijke te verslaan. Ook voormalig winnaar Elmar Reinders ging als derde mee op het podium. Tim Marsman uit Hattem kreeg de prijs voor de strijdlust uitgereikt na een lange solo.

 

Het was niet zijn bedoeling om alleen ten aanval te trekken, maar de renner van Metec-Solarwatt sloeg al voor Heino direct een flinke kloof en zag niemand aansluiten. De renner uit Hattem ging dus maar alleen door. Achtereenvolgens probeerden Luuc Bugter (BEAT), Maarten Vierhout (Allinq-Krush-IJsselstreek) en Tobias Kongstad (Riwal) in hun eentje de kloof te overbruggen, maar die marge van Marsman bedroeg al maximaal 2,5 minuten, dus dat bleek een mission impossible. 

Na een bijna windstille 61ste editie van de Craft Ster van Zwolle moest de fotofinish er aan te pas komen om de winnaar aan te wijzen. Coen Vermeltfoort klopt beloftenkampioen Tim van Dijke met miniem verschil. Elmar Reinders finisht als derde. Foto: Bert Treep

Toen de renners richting Nieuwleusen reden, sprongen Lars Appel (A Bloc) en Lars Mulderij (John Deere-NWVG) weg uit het peloton. Marsman had geen zin meer in een eenzaam avontuur, wachtte op het duo en haakte vervolgens zijn karretje aan, waardoor er een trio koplopers voorin kwam te rijden.

Tegenaanval ingezet

Nog voordat de dijk van Hasselt naar Genemuiden het peloton uit elkaar deed slaan, trokken (opnieuw) Luuc Bugter (BEAT) en Gerben Mos (Peddelaars-Hoogeveen) in de tegenaanval. Zij bereikten de koplopers, maar ook het eerste deel van het peloton liet niet lang op zich wachten. Uiteindelijk troepten ruim dertig renners voorin samen bij Kampen. Op de nieuwe lus bij Wilsum probeerde een tweede groep nog uit alle macht de oversteek te maken, maar dat bleek tevergeefs. Voorin waren VolkerWessels (Vermeltfoort, Schulting, Kroonen, Eising, Baak, Sint Maartensdijk), Jumbo Visma (Van Dijke, Hessmann, Pluimers, Geleijn en Van Belle) het best vertegenwoordigd, maar ook SEG en A Bloc hadden meerdere troeven uit te spelen. Maar ook oud-winnaar Elmar Reinders (Riwal) was een gevaarlijke troef.

De mannen van Jumbo-Visma toonden zich strijdvaardig in de finale, net als Maikel Zijlaard van SEG die een late aanval plaatste. Het bleek onder mooie weersomstandigheden niet mogelijk de door sommige teams gewenste sprint te ontlopen en zo kwam die er ook op de Ceintuurbaan. Reinders probeerde de anderen enigszins te verrassen door vroeg aan te gaan, Vermeltfoort kroop daardoor snel uit zijn schulp en even leek Tim van Dijke – die prof wordt bij Jumbo-Visma – te profiteren. Zijn jump kwam echter net te laat om Vermeltfoort te verschalken en de renner uit Schuinesloot van zijn tweede Zwolse zege in drie jaar te houden.

Aansprekende koers

De winnaar was in zijn nopjes met de nieuwe winst. ‘’Ik vind het hier altijd moeilijk inschatten waar je aan moet gaan. Toen ik eenmaal aanzette, was ik even bang dat het te vroeg was. Maar wat moet je dan nog? Dan moet je doorzetten ook. Ik was dit seizoen een aantal keren net naast de hoogste trede van het podium geëindigd en ben blij dat de balans deze keer naar mij doorsloeg. De Ster van Zwolle is een koers die door mijn voormalige regio trekt en waar ik precies weet waar ik voorin moet zitten en waar niet. Het is bovendien een aansprekende koers. Nu als najaarswedstrijd ook. Het is voor mij prettig om een sterke dag van de ploeg af te kunnen ronden. Deze zege staat. Normaal wacht na de Ster van Zwolle nog een vol seizoen, nu rijd ik de Braakman en Drenthe en vervolgens nog een aantal offroadwedstrijden. Ik ben lekker bezig en houd deze vorm hopelijk nog even vast.’’ Vermeltfoort nam in extremis ook nog de leiderstrui van de Holland Cup over van Martijn Budding en werd dus als eindwinnaar gehuldigd.

Strijdlust

De prijs voor de strijdlust ging naar Tim Marsman uit Hattem. ‘’Ik wilde graag in mijn eigen regio mee zitten in de vlucht van de dag, maar uiteindelijk was het nooit mijn bedoeling alleen te gaan. Ik was blij dat er eindelijk twee man kwamen aansluiten. In de finale zat ik verkeerd en was het beste er ook af. Het was mooi om toch op het podium te staan, dat was me in de sprint van zo’n grote groep om de eerste drie plekken niet gelukt.’’

De volgende Ster is niet ver, die wordt op 5 maart alweer verreden.