Ster van Zwolle 2021
Craft Ster van Zwolle

Craft Ster van Zwolle

CoronaChecks bij Craft Ster van Zwolle

De 61ste editie van de Craft Ster van Zwolle is zaterdag 16 oktober 2021 verreden als najaarsklassieker. Bijna als sluitingskoers van het seizoen. Nooit eerder is de koers, waar de gemeente Zwolle in 2020 nog een fraai herinneringsbord van de KNWU voor kreeg omdat het evenement toen voor de 55ste keer openingsklassieker van het landelijke wegseizoen was, zo laat in het seizoen verreden. In 1974 mocht de Ster vanwege de oliecrisis niet gehouden worden op de oorspronkelijke datum 9 maart en werd het evenement verplaatst naar zaterdag 24 augustus. Gerry van Gerwen won deze zomereditie van de Ster van Zwolle.

In 2021 werd de Craft Ster van Zwolle geplaagd door het virus Covid-19 (corona). De Ster werd in 2020 als één van de weinige voorjaarswedstrijden gehouden.

Na de negatieve CoronaCheck kreeg ook Halbe Zijlstra, oud-minister van Buitenlandse Zaken en nu één van de toppers van het bedrijf VolkerWessels, een blauw polsbandje met het opschrift: Craft Ster van Zwolle.

Naast de Craft Ster van Zwolle werden toen in het voorjaar alleen de Dorpenomloop Rucphen en de Ronde van Groningen in het voorjaar gehouden. De Craft Ster van Zwolle en de Dorpenomloop Rucphen zijn de enige wedstrijden die vanwege de pandemie Covid-19 geen onderbreking van één of twee jaar kennen. In 2020 werden beide wedstrijden nog op de geplande data in het voorjaar gehouden en in 2021 zijn beide koersen verplaatst naar het najaar.

 

CoronaChecks

Een voorwaarde voor het verstrekken van de vergunning was dat de organisatie van de Craft Ster van Zwolle CoronaChecks uitvoerde bij de ingangen van de permanence en bij de finish. Iedereen werd daar gecheckt, de bij de organisatie betrokken vrijwilligers, gasten, chauffeurs, de ronde-artsen, het ambulancepersoneel en noem maar op. Ook Halbe Zijlstra, oud-minister van Buitenlandse Zaken en nu één van de toppers van het bedrijf VolkerWessels, kreeg een CoronaCheck en een blauw polsbandje met het opschrift Craft Ster van Zwolle. De renners, ploegleiders, mecaniciens en verzorgers moesten recente PCR-testen laten zien. Ook mochten er van de UCI geen kleedkamers en douches gebruikt worden. Al met al heeft dit geen problemen opgeleverd en is alles soepel verlopen.

De organisatie richt zich nu op zaterdag 5 maart 2022 en hoopt dan vurig dat de Ster weer als landelijke openingsklassieker van het nieuwe wegseizoen gehouden kan worden.